Основна школа ”Цана Марјановић” налази се у Раљи, у непосредној близини регионалног пута Београд – Крагујевац, негде на средини пута између двеју оближњих планина Авале и Космаја.

Школа је основана 1923. године, а оснивач школе било је Министарство просвете. Данашњи изглед школа је добила 1976. године доградњом новог, модерног објекта.

Школа се налази у непосредној близини Космаја, подручја богате културно-историјске прошлости, са бројним природним лепотама и чистом, нетакнутом природом (манастир Тресије, Павловац, Кастељан (Кастаљан), археолошко налазиште римских рудника у Бабама и Стојнику, извори питке воде (Дрвник, Старо село, Трговачка чесма).

Од 1959. године школа носи име ”Александра Цана Марјановић”, у знак сећања на учитељицу из Поповића стрељану у логору на Бањици 1942. године. Дан њене погибије, 5. март, обележава се као Дан школе.

Данас наша школа, поред матичне школе у Раљи, обухвата и четири издвојена одељења у Поповићу, Парцанима, Стојнику и Бабама.

Стара школа у Раљи 1923.

Реконструисани део школе 1923.

У јулу месецу 2019. године, донацијом града Београда, почели су радови на реконструкцији старог дела школе који су завршени почетком 2020. године.

Реновирани део школе данас изгледа модерно, са новом пространијом библиотеком, маштовито опремљеним учионицама, украшеним ходницима, салом за физичко, обновљеним атријумом…

Уређењем школског простора створен је пријатан амбијент за боравак и рад ученика.